Belgien: campering ved de dejligste byer eller midt i Ardennerne
At man glimrende kan holde ferie i Belgien er ingen hemmelighed. I Flandern er byer som Bruxelles, Antwerpen, Gent og Brugge meget populære. I Vallonien er Ardennerne et yndet udflugtsmål, med smukke udsigtspunkter og mange, smukke byer som for eksempel Durbuy og Huy. Her kan man nyde århundreder gammel arkitektur.
Burgundiske Belgien
Belgien er kendt for landets burgundiske livstil. Det opdager man hurtigt, når man besøger de populæreste museer i Brugge, hvor man kan gå fra Pomfrit-museet, langs Øl-museet og til Chokolademuseet: en ægte kulinær nydelsestur! I Bruxelles og Antwerpen er det herligt at vandre gennem bymidten. Begge byer har et flot historisk centrum og man finder her utallige toprestauranter og herlige butikker. I Bruxelles må man selvfølgelig ikke gå glip af Manneken Pis, og det gælder også Grote Markt (Grand-Place) hvor man kan beundre de gamle gildehuse. Og vidste du i øvrigt at Manneken Pis endda har en kvindelig modpol, Jeanneke Pis? Du finder hende tæt ved den berømte café Délirium som har en alenlang liste med forskellige øl.
Natur i Ardennerne
Udover alle de dejlige byer har Ardennerne i årtier været populært blandt mange turister. Og det er ikke mærkeligt, for i disse prægtige skove kan man dejligt cykle, vandre og dyrke andre former for sport. Ardennerne er også berømte for de mange aktiviteter i naturen og survival-udflugter. Prøv rappelling, opdag specielle grotter som for eksempel Grotterne i Han-sur-Lesse eller tag en dag på survival i den barske natuur. Om vinteren kan man også fint stå på ski i Ardennerne, løbe langrend eller bare nyde sneen. I den østlige del af landet, ikke langt fra den tyske grænse, findes også Belgiens Formel 1-bane, Spa-Franchorchamps. Der kan bil-feinschmeckere og fartdjævle forkæle sig selv.
Vigtig information til din rejse i Belgien
Tankning
Benzin (Euro 95, E10 og Superplus 98) er let tilgængeligt (vil du tanke E10, så tjek først tankåbningen, i vejledningen eller hos din bilforhandler, om din bil kan køre på det, tank ellers Superplus 98). Diesel og lpg er også let at få. Til tankning af lpg bruges Europa-adapter (acme). De fleste tankstationer er i hvert fald åbne fra kl. 8.00 til 20.00 og tankstationerne langs motorveje har ofte døgnåbent. Der er også mange ubemandede tankstationer.
Opladning
Hvad angår opladning er der forskel mellem den vallonske og flamske del af Belgien. Vallonien er endnu ikke rigtigt indrettet efter elektrisk kørsel. Det har blandt andet at gøre med et forældet elektricitetsnetværk. De gennemgående ruter i Flandern er dog godt forsynet med hurtigladere. I Flandern er der også flere offentlige ladestationer end i Vallonien.
Trafikregler
Nærlys er lovpligtigt i mørkt vejr, ved dårlig sigtbarhed og i tunneler. I uregulerede kryds er der højre vigepligt. Sporvogne har altid forrang. Trafik i en rundkørsel har forrang, hvis det er angivet med færdselstavler. På bjergveje har opadgående trafik forrang fremfor nedadgående trafik. Det er forbudt at have en telefon i hånden bag styret, det gælder også hvis man holder stille (man må godt ringe håndfrit). Børn mindre end 1,35 meter skal sidde i en autostol. Man må godt bruge navigationssoftware der advarer mod Automatisk Trafikkontrol-standere (“stærekasser”) eller strækningskontroller. Vinterdæk er ikke obligatoriske.
Særlige bestemmelser
Rygning i bilen er forbudt, hvis der også sidder børn i bilen. Ved sammenfletninger får man en bøde hvis man fletter ind for tidligt eller ikke giver forrang til bilister der fletter ind. Ved overhaling af cyklister (også cyklister på en cykelsti) er man forligtet til at holde en sidelæns afstand på mindst 1,50 meter. Det er forbudt at lade motoren være tændt, hvis man i længere tid holder stille, som for eksempel ved en jernbaneoverkørsel.
Obligatorisk udrustning
Det er obligatorisk at have en advarselstrekant og en sikkerhedsvest med i bilen. En førstehjælpskasse og en brandslukker er kun obligatorisk i biler med en belgisk nummerplade.
Campingvogn og autocamper
En autocamper eller bil-campingvogn kombination må maksimalt være 4 meter høj, 2,55 meter bred og 18,75 meter lang (campingvognen selv må maksimalt være 12 meter lang).
Cykel
En cykelhjelm er obligatorisk. Man må ikke ringe eller sende beskeder på cykel. Det er forbudt at transportere passagerer på bagagebæreren (dog må man godt have et barn i en barnestol).
Bompenge
Man skal betale bompenge for Liefkenshoek-tunnelen i nærheden af Antwerpen. Mere information: liefkenshoektunnel.be.
Miljøzoner
I Belgien har byerne Antwerpen, Bruxelles og Gent en lavemissionszone (LEZ). Hele Vallonien er fra 2023 en zone de basses émissions (ZBE). Kommunerne kan indføre dette tidligere. Køretøjer registreres med kamera. Hvis man kører ind i en LEZ med et køretøj der ikke er tilladt, risikerer man en stor bøde. Mere information: lez.brussels, slimnaarantwerpen.be, stad.gent, vlaanderen.be/lage-emissiezones-lez og walloniebassesemissions.be.
Uheld og ulykker
Anbring din advarselstrekant mindst 100 meter bag bilen, hvis den holder et sted hvor det er forbudt at stoppe. Føreren skal tage en sikkerhedsvest på. Ved uheld ringer man til alarmnummeret hos sit forsikringsselskab. Man kan også ringe til en belgisk uheldstjeneste: +32 70 344 777 (Touring Belgium Go) eller +32 70 344 666 (VAB). Slæbning er forbudt på motor(trafik)veje; tilkald en bjergningstjeneste.
Campering
De belgiske campingpladser er i almindelighed af en rimelig til god kvalitet. Belgiske campingpladser er som regel børnevenlige. Der forefindes ofte underholdning og for det meste er der også faciliteter som lege- og sportspladser. Fri campering uden for campingpladserne er tilladt med tilladelse fra politiet eller jordejeren. I Flandern og langs kysten er fri campering ikke tilladt.