Danmark: Kulturelle udflugter og smuk natur
Danmark er velkendt for sin indstilling til livet: Her vælger man at huske på også at hygge og nyde livet. Dette sydlige land i Skandinavien består ud af ca. firehundrede øer, og kan byde på specielle byer, smuk natur og megen kultur. Tag en tur til hovedstaden for at få en eventyragtig oplevelse. I København kan du nemlig besøge Hans Christian Andersens lille havfrue. Og glem ikke at se Nyhavns flotte, kulørte huse. Dette sted er meget vellidt blandt (hobby)fotografer, og det er ikke uden grund. Du bliver glad, blot du kigger på disse farvestrålende huse!
Ud i naturen
Søger du fred og ro? Så tag hen til Nationalpark Thy, Danmarks første nationalpark. Her er det skønt at vandre og cykle mellem sandklitterne og igennem skoven. Husk dog at blive på stierne. Du må nemlig ikke selv bane dig vej igennem naturen. Kør derefter med din autocamper eller bil hen til Nors Sø. Her kan du tage dig en frisk dukkert og lave bål eller holde barbecue. Det er en dejlig måde at ende dagen på.
Leg og kultur
Naturligvis må du ikke gå glip af en tur i Legoland. I Billund kan du have det sjovt mellem logoblokkene. Denne park er også dejlig, hvis du holder af forlystelsesparker. Der er nemlig forskellige forlystelser her, såsom rutsjebaner. Er du mere til kultur? Så tag en tur til Aarhus. Denne by var i 2017 Europas kulturelle hovedstad. Her er der forskellige museer, bl.a. ARoS Kunstmuseum og Den Gamle By. Den Gamle By er et friluftsmuseum med 75 århundrede gamle huse fra hele Danmark.
Nyd det milde vejr
Vejret i Danmark er for det meste mildt om sommeren, så du kan nyde solen uden at det for alvor bliver for varmt. Tredive grader Celsius kommer sjældent for i den største del af Danmark. Hvis du vil have det varmere, så tag til den sydlige del af Jylland. Danmark er dog ikke et land for ægte soldyrkere. Det kan nemlig godt være ret regnfuldt. Så glem ikke at tage dit regntøj med, når du holder ferie i Danmark.
Vigtig information til din rejse i Danmark
Tanke
Det er nemt at få fat i blyfri benzin (Blyfri Oktan 95 og 98) samt diesel. LPG er meget svært at finde. Mange af de danske tankstationer holder døgnåbent. Der er også mange ubemandede tankstationer.
Opladning
Der er mange steder, hvor man kan oplade elbiler, men dette net af ladestationer dækker endnu ikke hele landet. Så planlæg din rejse godt!
Færger
Du kan få information angående sejltider, afgangstider og priser hos rederierne, f.eks. bornholmslinjen.com, polferries.com, scandlines.de og ferries.nl. Priserne er bl.a. afhængige af sæsonen og afgangstiden. Det kan anbefales at reservere plads i god tid. Informer på forhånd hos rederiet, om det er tilladt at medbringe gasflasker på båden.
Færdselsregler
Det er obligatorisk at gøre brug af nærlys (kørelys) om dagen. Der er højrevigepligt i vejkryds, hvor vejene har ligeordnet status. Trafikken i rundkørsler har som regel forkørselsret. På veje med en skråning har opadkørende trafik har forkørselsret frem for nedadkørende trafik. Du må kun telefonere håndfrit. Børn, der er mindre end 1,35 meter, skal sidde i en autostol. Det er ikke obligatorisk at gøre brug af vinterbånd.
Specielle regler
På motorveje er det lovpligtigt ved kødannelser eller ulykker at advare andre vejbrugere ved hjælp af bilens havariblink. Det er bl.a. forbudt at parkere mindre end 10 meter fra et kryds.
Obligatorisk udstyr
Det er obligatorisk at medbringe en advarselstrekant i bilen. Det anbefales også at medbringe sikkerhedsveste, en førstehjælpskasse, en ildslukker og reservelamper.
Autocamper og campingvogn
En autocamper eller en bil med en campingvogn må maks. være 4 meter høj, 2,55 meter bred og 18,75 meter lang (campingvognen selv må maks. være 12 meter lang).
Cykel
Det er ikke obligatorisk at gøre brug af en cykelhjelm. Det er forbudt at telefonere eller appe på cyklen. Du må ikke medbringe passagerer på bagagebæreren (et barn i en cykelstol er tilladt).
Vejafgifter
Der er ingen betalingsveje i Danmark. Kun på Storebæltsbroen og Øresundsbroen betaler du vejafgift. Du kan betale på forskellige måder. Yderligere information: storebaelt.dk en oresundsbron.com.
Miljøzoner
Aarhus, Aalborg, Odense, København og Frederiksberg har indført miljøzoner. Tunge dieselkøretøjer skal have et miljømærke for at måtte køre ind i en af disse miljøzoner. Der er endnu ingen miljøzoner for almindelige personbiler. Yderligere information: ecosticker.dk.
Hvis uheldet er ude
Placer din advarselstrekant mindst 100 meter bag bilen på motorveje (50 meter på andre veje), hvis bilen står et sted, hvor den er til fare for resten af trafikken. Det anbefales, at alle i bilen tager en sikkerhedsvest på. Ved uheld skal du ringe til alarmnummeret fra din vejhjælpsforsikring. Du kan også ringe til en dansk vejhjælp: +45 70 10 20 30 (Falck) eller +45 70 10 80 90 (SOS/Dansk Autohjaelp). Det er forbudt at slæbe på motorveje.
Campere
De fleste steder er det forbudt at campere i det fri. Det er kun tilladt, hvis landejeren har givet tilladelse til dette. Blandt campister, der ankommer sent, bliver quick-stop-servicen mere og mere populær: Ankom efter klokken 20 om aftenen og tag afsted igen inden kl. 10 om morgenen, ofte overnattes der uden for selve campingområdet.
OBS! Mulighederne for at påfylde propangasflasker er meget begrænsede. Det kan derfor anbefales, at du medbringer nok hjemmefra.
På de danske campingpladser er det ikke længere landligt lovpligtigt at du anskaffer dig et campingkort fra Camping Key Europe (CKE), siden de danske konkurrencemyndigheder gjorde en udtale om dette i 2017. Nu kan du på mange danske campingpladser også gøre brug af dit ACSI Club ID. Dog kan det ske, at en campingplads kræver, at du har et CKE kort. Du kan da anskaffe dig dette hos campingpladsen.