Grækenland: drømmeferien for kultur-, strand- og naturelskere
Grækenland ligger i det sydøstlige Europa og har længe været et populært rejsemål blandt feriegæster takket være dets mange solskinstimer og den vidtstrakte middelhavskyst. Campister tager også gerne den lidt længere rejse med deres egen autocamper eller campingvogn for at holde ferie på en campingplads i Grækenland. Udover et imponerende antal monumenter fra den klassiske oldtid, har camping i Grækenland meget mere at byde på. For eksempel: betagende smukke øer og venlige, gæstfrie mennesker. Og så skinner solen overalt.
Fra sommerfuglekløften til det græske Caribien
Camping i Grækenland er ikke kun en drømmeferie for alle der elsker kultur. Den kulturhistoriske arv, som man finder rundt omkring på campingpladserne i Grækenland er naturligvis overvældende. Men naturen omkring din campingplads er også betagende: den berømte 'sommerfuglekløft' på Kreta, Olympen og betagende marker med oliventræer i et blødt sollys. Sportsentusiaster kan tage på vandre- og klatreture i landets mange bjerge og nationalparker, for eksempel i Vikoskløften i Pindos-bjergene i Epirus. Strandgæster kan sole sig ved Middelhavskysten. Regionen i det vestlige Grækenland omkring Syvota og Parga, også kendt som det græske Caribien, og er et særligt smukt sted at holde ferie.
Smukke strande og god mad
De fleste af strandene på de tusindvis af kilometers kystlinje ligger i små bugter og består af fine småsten, der gør vandet krystalklart. Det er som at træde ind i en anden verden på de utallige øer med byer med hvide bygninger fulde af små snoede gader! Glem ikke at prøve de typiske græske egnsretter: lækkert grillet kød, fisk, vin, ouzo, oliven og feta.
Tag på opdagelse
Der er også meget at opdage på det græske fastland. Peloponnes-halvøen i det sydlige Grækenland er adskilt fra fastlandet af Korinth-kanalen og byder på fascinerende arkæologiske steder som for eksempel Mykene. I Thessalien er det muligt at tage på vidunderlige vandreture. Attika-regionen er bedst kendt for sin hovedstad, Athen. Andre populære ferieområder for campister er det centrale Makedonien og det vestlige Grækenland.
Vigtig information til din rejse i Grækenland
Tankning
Blyfri benzin (blyfri og Super plus 100) og diesel (Petroleo) er let tilgængeligt. LPG er også let tilgængelig; brug en adapter til tankning. Tankstationer i og omkring de større byer har normalt åbent 24 timer i døgnet, andre steder er de åbne mellem 7.00 og 21.00. Du kan blive betjent på mange bemandede tankstationer og husk, at det er kutyme at give drikkepenge. Det er ofte forbudt at medbringe brændstof i en reservetank på færger.
Opladning
Netværket af ladepunkter er endnu ikke helt udbygget. Planlæg derfor din rejse grundigt.
Færger
Oplysninger om sejltider, afgangstider og priser kan findes hos rederier som for eksempel europeanseaways.com, grimaldi-lines.com, minoan.gr, superfast.com og ventourisferries.com. Priser afhænger blandt andet af sæson og afgangstidspunkt. Det anbefales at reservere tidligt.
Forhør dig på forhånd hos rederiet, om gasflasker må medbringes på færgen.
Det er ofte forbudt at medbringe brændstof i en reservetank. Bemærk, at antallet af pladser til autocampere på færger ofte er begrænset. Skal du til Grækenland via Italien i højsæsonen, er det klogt at bestille i god tid. Billetter til færgeruterne mellem de græske øer er bedst at købe en dag før afgang.
Trafikregler
Nærlys er obligatorisk ved dårlig sigtbarhed, i mørke og i tunneler. I t-kryds har trafik fra højre forkørselsret. I rundkørsler uden prioritetsskilt (eller lyskryds) skal bilister i rundkørslen vige for bilister fra højre. På bjergveje har opadkørende trafik forrang frem for nedadkørende trafik. Du må kun foretage håndfri opkald og ikke bære høretelefoner under kørsel. Børn under 1,35 meter skal sidde i en barnestol.
Særlige bestemmelser
Rygning i bilen er forbudt i nærværelse af børn under 12 år. Det er tilrådeligt altid at vige pladsen for lokale trafikanter på landet, som for eksempel landbrugskøretøjer. Parkering er forbudt langs gule linjer.
Obligatorisk udrustning
Advarselstrekant, førstehjælpskasse og ildslukker er obligatorisk at have i bilen. Det anbefales også at medbringe sikkerhedsveste og lommelygte.
Campingvogn og autocamper
En autocamper eller kombination af bil og campingvogn må højst være 4 meter i højden, 2,55 meter i bredden og 18 meter i længden (selve campingvognen må højst være 12 meter lang).
Cykel
Cykelhjelm er ikke påkrævet. Det er forbudt at ringe eller sende sms'er på cyklen. Det er ikke tilladt at køre med en anden på bagagebæreren (et barn er dog tilladt i en barnestol). Det er forbudt at cykle side om side.
Bompenge
Du skal betale vejafgift på de fleste græske motorveje. Hav altid kontanter ved hånden. Ikke alle betalingsmetoder accepteres overalt. Rejser du med bil og campingvogn, skal du ofte betale dobbelt takst. For autocampere er taksten ofte endnu højere. Du kan finde flere oplysninger på vejmyndighedernes hjemmesider: egnatia.eu, kentrikiodos.gr, aegeanmotorway.gr, aodos.gr/en, neados.gr, kentrikiodos.gr, moreas.com.gr, olympiaodos.gr, gefyra gr.
Uheld og ulykker
Placér din advarselstrekant mindst 100 meter bag din bil, hvis den ikke er tydeligt synlig for anden trafik. Alle medkørende rådes til at bære sikkerhedsvest. I tilfælde af et havari skal du ringe til dit forsikringsselskabs nødnummer.
Campering
De fleste campingpladser er af meget god kvalitet. De sanitære faciliteter er nogle gange en smule ældre, men som regel godt vedligeholdt. Campingpladser med markerede pladser kan findes på fastlandet og halvøen Peloponnes. Campingpladserne på de mindre græske øer henvender sig hovedsageligt til teltcampister. Husk, at de fleste campingpladser ved havet meget mere stille end i juli og august tidligt og sent på sæsonen. Du kan muligvis ikke bruge alle faciliteter. Campering uden for campingpladserne er forbudt.