Gå til hjemmesiden

Fordelene ved ACSI Eurocampings

  • Flere end 9.400 campingpladser i 33 lande Årligt inspicerede af ACSI

  • Sikkert og nemt at booke Pladser og udlejningsboliger

  • Over 250 filtermuligheder Flere end 300.000 pålidelige campingpladsbedømmelser

Schweiz: høje bjerge, grønne dale og blå søer

Der er formentlig ikke noget andet europæisk land med et mere imponerende landskab end Schweiz. Allerede på vejen til ens camping i Schweiz vil landskabet fascinere: betagende og meget varieret, utilnærmeligt eller netop dejligt imødekommende, med isbelagte bjergtoppe og frosne gletsjere, men også med solbeskinnede, grønne skråninger og smukke søer i dalene.

Natur på højt niveau

Naturelskere kan i Schweiz nyde naturen i fulde drag. Alpelandskabet, som let kan nås fra campingpladserne, er især interessant for dem som kan lide at vandre. De lavereliggende områder er glimrende egnet til den uøvede vandrer, men man kan også på komfortabel vis bare tage med en bjerglift og nyde udsigten fra en bjergtop. Europas mest fotogene ligger i Schweiz: Matterhorn. Tag kabelbanen til det modsatte bjerg Klein (Lille) Matterhorn, som har den højst beliggende kabelbanestation i Alperne, og lad dig betage af den fantastiske udsigt på det karakteristiske bjerg.

Campingferie ved en sø

For dem der hellere vil campere ved vandet, er der masser at vælge imellem i Schweiz. På den schweiziske side af Bodensøen kan man udforske den smukke by Konstanz og besøge blomsterøen Mainau. Tag en båd over Genève-søen og springvandet Jet d’eau, Genèves landemærke. Træd i fodsporene på Willem Tell ved Vierwaldstättersøen ved byerne Luzern og Küssnacht. Neuchâtel- og Walen-søerne tilbyder også masser af vandsjov som at sejle, fiske, svømme, surfe og padle.

En campingferie i Schweiz bliver endnu mere imponerende, hvis man krydser et af de højtliggende Alpe-pas, for eksempel det Store Sankt Bernhardpas, Furka- eller Grimselpasset. Betydeligt mindre kendt, men helt sikkert lige så smukt, er det grønne og dejlige middelhøje bjergområde (Mittelgebirge) mod vest: de schweiziske Jurabjerge. De fleste campingpladser tilbyder også vintercamping.

Schweiz for de ægte feinschmeckere

Schweiz er berømt for sine oste som Emmentaler, Appenzeller eller Raclette-ost. I Emmentaler ostemageriet kan du få alt at vide om historien om og produktionen af denne schweiziske specialitet. Et godt glas vin fra et af de schweiziske vinområder passer perfekt til et godt stykke ost. For dem med en sød tand er den schweiziske chokolade et ægte højdepunkt.

Vigtig information til din rejse i Schweiz

Benzin (Super 95 og Super Plus 98) og diesel (gazole) er let tilgængeligt. Lpg fås relativt let. Til tankning af lpg bruges ved nogle tankstationer Europa-adapter (acme) og ved andre Italien-adapter (dish).
Tankstationerne er ofte åbne fra i hvert fald kl. 8.00 til 18.00. I byer og langs motortrafikveje er de ofte åbne fra kl. 7.00 til 20.00 og langs motorveje fra kl. 6.00 til 23.00. Derudover har de fleste tankstationer en natautomat.

Schweiz er godt dækket ind med hensyn til opladningssteder, der findes adskillige langs motorvejene. I Schweiz kan priserne for opladning variere og til tider er de temmelig høje. Derfor er gratis opladning i Schweiz meget popuært, og flere firmaer, hvoriblandt Ikea og supermarkeder, tilbyder mulighed for gratis opladning. Der er derfor i Schweiz relativt mange gratis opladningsstationer. Det kan anbefales at benytte sig af dem, for på den måde at gøre ferien i Schweiz lidt mere økonomisk overkommelig.

Nærlys (eller kørelys) er obligatorisk om dagen. I uregulerede kryds er der højre vigepligt. Sporvogne har altid forrang. Trafik i en rundkørsel har forrang, hvis det er angivet med færdselstavler. I bjergene har opadgående trafik forrang frem for nedadgående trafik. På smalle veje har et tungere køretøj forrang frem for et lettere køretøj. Førere af biler må kun ringe håndfrit. Børn yngre end 12 år eller som ikke er højere en 1,50 meter, skal sidde i en autostol. Signalering af Automatisk Trafikkontrol-standere (“stærekasser”) er ulovligt; fjern (om nødvendigt) schweiziske ATK-lokationer fra din navigationssoftware. Vinterdæk anbefales stærkt ved vinteragtigt vejr (snekæder kan gøres obligatoriske ved skiltning).

I Schweiz har man ‘Bergpoststrassen’ (blåt skilt med et gult posthorn) hvor linjebusser og postbiler altid har forrang. Ved kødannelser skal man så vidt muligt vige ud til højre eller venstre, sådan at der i midten opstår en fri bane (Rettungsgasse) til assistancekøretøjer. Parkering er blandt andet forbudt på steder hvor der er anbragt gule striber og kryds på vejdækket. Ladning må ikke stikke ud af siden på køretøjet, mens cykler højst må stikke 20 centimeter ud.

En advarselstrekant er obligatorisk i bilen.

En autocamper eller en bil-campingvogn kombination må maksimalt være 4 meter høj, 2,55 meter bred og 18,75 meter lang (campingvognen selv må maksimalt være 12 meter lang).
På motorveje med mindst tre vejbaner i den samme køreretning må man ikke køre med sin campingvogn i vejbanen yderst til venstre (og heller ikke med en autocamper > 3,5 ton).
Det anbefales at tage stopklodser med til at sikre campingvognens hjul på en (lettere) skråning.

En cykelhjem er kun obligatorisk, hvis man kører hurtigere end 20 km/t. Det er forbudt at ringe eller skrive beskeder på cykel. Børn under 6 år må kun cykle på vejen under ledsagelse af en person på mindst 16 år. En person på mindst 16 år må på cyklen transportere et barn i en barnestol med benbeskyttere. Cyklister må kun køre ved siden af hinanden på en cykelsti eller cykelbane.

På alle schweiziske motorveje er en bompengevignet obligatorisk.
Obs: For campingvogne og anhængervogne er en ekstra vignet nødvendig. Vignetten er den samme (og koster det samme) for biler, campingvogne, anhængervogne og autocampere op til en samlet vægt på 3,5 ton og er gyldig i et år. Har man ingen vignet, risikerer man en pæn bøde.
Det er fornuftigt at bestille vignetten online, inden man tager på rejse, for eksempel via tolltickets.com. Det sparer ventetid ved grænsen.
Til køretøjer (også autocampere) på over 3,5 ton skal man betale en ‘Schwerverkehrsabgabe’ (PSVA). For sådan en kan man melde sig hos grænsetolden.
Mere information: ezv.admin.ch (søg på ‘PSVA’).
Grænseposten Basel-Weil (på E35, den tyske A5, den schweiske A2) kan ikke passeres uden vignet.

Kantonen Genève har siden januar 2020 haft miljøzoner i et antal kommuner. I sådan en zone skal man være i besiddelse af et miljøklistermærke.

Der findes to tunneler, hvortil man skal betale en særlig bomafgift: den Store Sankt Bernhardstunnel og Munt-la-Scheratunnelen. Munt-la-Scheratunnelen har kun ét spor, og man kan derfor kun på fastlagte tider komme gennem tunnelen.
Mere information: letunnel.com, livigno.eu/en/tunnel-munt-la-schera og ekwstrom.ch. Man kan også komme gennem et antal tunneler med biltog.

Anbring din advarselstrekant på motorvejen mindst 100 meter (andre steder 50 meter) bag bilen, hvis den ikke er godt synlig for den øvrige trafik. Det anbefales at alle passagerer tager en sikkerhedsvest på.
Ved uheld ringer man til alarmnummeret hos sit forsikringsselskab. Man kan også ringe til en schweizisk uheldstjeneste: +41 44 2833377 (ACS) eller 800 140140 (TCS).
På store veje og langs bjergpas kan man også tilkalde hjælp via en nødtelefon. Slæbning af køretøj på motorvejen er tilladt indtil første frakørsel.

De fleste campingområder i Schweiz findes ved søerne. Campingpladserne i bjergagtige områder er ofte små med kun de mest nødtørftige ting til teltcampister.
I den vestlige del af Schweiz har campingpladserne ofte mange faste pladser (fastliggere). Fri campering uden for campingpladserne er i almindelighed forbudt. Det er kun tilladt, hvis man i forvejen har bedt om tilladelse fra grundejeren eller de lokale politimyndigheder.

Et stort antal schweiziske campingpladser er også åbne om vinteren, især i Berner Oberland og Graubünden. Når man camperer i bjergene, er det en god ide at holde godt øje med vejret. Schweiziske campingpladser er strenge med hensyn til brugen af gas. Det kan godt ske at man skal udfylde en spørgeliste om hvor egnet apparaturet er.
Overnatning i campingvogn, autocamper eller bil uden for campingpladser er kun tilladt på rastepladser langs motorveje for én nat, når man er på gennemrejse. Bortset fra lokale undtagelser er overnatning langs de offentlige veje andre steder forbudt.

At køre i de schweiziske bjerge kræver en vis erfaring, hvis man kører med campingvogn.
I Alperne forekommer stigninger fra 6 procent til 15 procent og mere. Næsten alle bjergveje er sikret ved den kant som befinder sig ved afgrunden.
Bjergpas i Schweiz, Østrig og Italien kan være midlertidigt lukkede, svært tilgængelige eller endda permanent forbudt for biler med campingvogn eller anhænger. Tjek dette inden du tager på rejse.
Mere information: alpenpaesse.de (tysksproget).
Ekstra udgifter til ting som for eksempel turistskat eller miljøafgift kan til tider være markante.
Hvis du bruger mobiltelefon eller internet, så tjek inden afrejse om Schweiz er inkluderet i dit abonnement for EU.

Temaer


Modtag gode tips og tilbud

Vores nyhedsbrev er fuldt af tips, nyheder, tilbud fra ACSI samt reklamer fra omhyggeligt udvalgte partnere. Du modtager nyhedsbrevet maks. 1 gang om ugen.

Dine oplysninger er sikre og deles ikke med andre